Support Chat
cherhanaua lui Dumitrel

Cherhanaua lui Dumitrel

La vărsarea Dunării în Marea Neagră, la Sfântu Gheorghe capturăm peşte sălbatic de apă sărată cu talianul gigant şi colectăm de la pescari peşte sălbatic de deltă. Îl aducem în Bucureşti refrigerat şi eviscerat, ambalat în vid. Realizăm artizanal marinate, peşte sărat şi afumat, după reţete proprii, inspirate din metodele de conservare şi pregătire locale, din această regiune a ţării.

colectare peste delta dunarii

Punct colectare peşte

De la pescarii din Delta Dunării colectăm peştele sălbatic de apă dulce şi sărată. Deşi colectarea peştelui este o activitate comercială, în construcţia acestui model de afacere, am ţinut cont de câteva aspecte, şi anume:

  • Colectăm peşte sălbatic capturat doar prin metode ecologice şi recomandate de Administraţia Deltei Dunării;
  • Cherhanaua este deschisă pentru colectare exclusiv în perioadele de pescuit reglementate de lege;
  • Peştele este recepţionat pe bază de factură, astfel încât pescarii să îşi poată obţine dreptul de pescuit şi în anul următor;
  • Imediat după recepţie peştele este prerăcit rapid apoi păstrat în camere speciale, cu temperatură joasă, de refrigerare până la livrare ca atare sau procesare.
Pescuit piscicol Origini

Pescuit piscicol

Satul Sfântu Gheorghe a fost pentru mult timp locul în care peştele de Marea Neagră era prins la talian. Am vrut să recreem această tradiţie locală, şi astfel, după 15 ani, în anul 2015 am reuşit să confecţionăm această unealtă cu ajutorul lui Nea Grigore, care o viaţă întreagă a fost şef de echipă la talianul din localitate. Am instalat-o la mică adâmcime în punctul în care Marea Neagră se pregăteşte să întâlnească Dunărea. Şi de atunci, de la începutul verii şi până la mijlocul toamnei, echipa de pescari din Sfântu Gheorghe prinde în cele 3 vintire ale năvodului peşte sălbatic de Marea Neagră şi îl sortează şi pregăteşte de livrare în cherhanaua noastră. Pe viitor, vrem să continuăm să construim în această comunitate locală şi să ne mărim activitatea prin introducerea vaselor pentru pescuitul de coastă.

prelucrare peste delta dunarii

Prelucrare peşte

Dorim ca produsele noastre de peşte să ajungă pe cel mai scurt drum la clienţii noştri. De aceea, după sortare, peştele este curăţat şi eviscerat. Apoi, în funcţie de sortimentul pe care dorim să îl pregătim, filetăm peştele sau îl punem cu sare de mare în butoaie. Am definit reţete proprii de realizare a produselor, foarte apropiate de metodele vechi de conservare şi prelucrare, locale din Sfântu Gheorghe. Considerăm că cele mai bune produse din peşte sunt acelea care păstrează cât mai multe calităţi nutritive din peştele proaspăt şi conţin doar strictul necesar de condimente şi conservanţi, care păstrează gustul original şi îl conservă.


Bine ai venit!

Lasă-ne adresa de e-mail şi noi îţi trimitem lista cu produsele naturale realizate artizanal la ferma noastră şi livrate în fiecare săptămână în Bucureşti.