Dovleacul – leguma de sezon în reţete savuroase
10 Oct
Dovleacul – leguma de sezon în reţete savuroase

Tuturor ne place să ne bucurăm de produsele de sezon. Unul dintre motivele pentru care nouă ne place să le creştem şi să le îngrijim cu drag este faptul că ne-aduc aminte de grădina din faţa casei bunicilor. Sunt acel sentiment de „acasă” care ne-aduce pe limbă aroma de toamnă arămie. În fiecare anotimp lăsăm inspiraţia să ne ghideze pentru a pregăti celor dragi reţete autentice şi originale din tot ceea ce natura ne oferă mai bun la acel moment al anului.

Dovleacul: parfumul toamnei bogat în acizi graşi esenţiali şi vitamine

În aceste săptămâni dovleacul de la Ferma lui Ţane aduce în casele voastre parfumul de sezon. L-am cultivat în pământul netratat chimic, din seminţe de bostan românesc. Crescut sub cerul liber şi cules joi după amiază, dovleacul ajunge la tine proaspăt, plin de nutrienţi. Iubim bogăţia de betacaroten ce îi asigură proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante şi structura bogată în fibre ce îl face perfect pentru controlul colesterolului şi reducerea greutăţii corporale. Odată ce am curăţat dovleacul, îl ambalăm în vid, astfel încât să aducem direct din fermă un produs proaspăt, plin de tot ce are mai bun de oferit. Odată ajuns la tine, dovleacul poate fi pregătit în felurite feluri: prăjit, la cuptor, fiert, grill chiar şi marinat. Iată câteva idei:

  • Amestecat la blender, ca supă sau ca piure pentru garnitura de la friptură;
  • Gratinat şi condimentat, ca umplutură pentru diverse plăcinte, quiche-uri;
  • Crud, în salatele de fructe;
  • Alături de alte legume, pregatit la abur;
  • În aluatul de pâine sau prăjitură.

Reţete de toamnă, cu dovleac

Îndrăgostiţi de aroma dovleacului, am adunat câteva reţete ce se pot pregăti foarte usor. Am pus pe lista cu reţete, propunerile noastre pentru folosirea dovleacului atât pregătit la foc, cât şi crud, proaspăt scos din ambalajul vidat. Lasă-te inspirat de propunerile noastre pentru masa în familie, şi învăluie-i pe cei dragi cu dragostea ta şi parfumul local autentic. Poftă bună, îţi spunem în avans!

Toate ingredientele propuse în fiecare reţetă sunt pentru patru persoane. Uleiurile folosite sunt toate obţinute prin presarea mecanică, la rece. Şi toate ingredientele sunt organice, pure şi curate, pentru a fi cu adevărat bune pentru fiinţa noastră.

Reţetă raw, cu dovleac

Ingrediente:

350g. dovleac de grădină 35g. seminţe de dovleac 50g. ceapă 2 linguriţe smântână fermentată 1 linguriţă oţet de mere 1 linguriţă de ulei de dovleac 1 buc. căţel de usturoi, zdrobit Un vârf de: ghimbir uscat, ardei iute verde, proaspăt tocat, sare

Preparare:

Prăjeşte un pic seminţele de dovleac, la tigaie, fără să foloseşti ulei. După aceasta, lasă-le la răcit şi începe să toci mărunt ceapa. Amestecă smântâna cu oţetul şi uleiul. Adaugă apoi usturoiul, ceapa, praful de ghimbir şi vârful de ardei verde. Lasă deoparte acest dressing, să se aşeze. A venit momentul să ne ocupăm de dovleac. Curăţă-l de coajă şi apoi dă-l prin răzătoarea măruntă. Imediat adaugă seminţele de floarea soarelui, deja răcite. Amestecă această compoziţie cu dressing-ul pregătit anterior. Dacă îţi place, poţi adăuga câteva firicele de păstârnac şi morcov date prin răzătoare. Nouă ne place această salată la masa de seară.

Informaţii nutriţionale

˜430 kcal.; grăsimi: 31g.; carbohidraţi: 25g.; proteine: 15g.

Sos de dovleac

Ingrediente, pentru 1,5L.:

450g. dovleac; 60g. ceapă; 120g. cartofi; 20g. ulei de măsline; 1L. zeama de la supa de legume ( broth de legume); 30g. ulei de seminţe de dovleac sau lapte proaspăt; un vârf de: curry, sare de mare, ghimbir uscat, chimion

Preparare:

Toacă dovleacul cubulete alături de celelalte legume şi căleşte-le uşor, la foc mic, în uleiul de măsline. Când legumele s-au înmuiat un pic, toarnă peste ele supa de legume, sarea, chimionul şi curry-ul. Lasă la fiert, până ce legumele se înmoaie. După ce s-a răcit, amestecă compoziţia la blender, împreună cu uleiul de seminţe de dovleac sau lapte. Asezonează la final cu oţet sau ghimbir uscat.

Informaţii nutriţionale

˜635 kcal.; grăsimi: 19g.; carbohidraţi: 40g.; proteine: 11g.

Quiche vegetarian

Ingrediente aluat( pentru o tavă de aprox 26-28 cm.):

250g. făină integrală de grau sau secară 125g. unt 1 ou 1-3 linguri de apă; un vârf de sare şi un vârf de condimente uscate

Ingrediente compoziţie:

750g. dovleac; 2 ouă;400 ml. sos de dovleac ( vezi mai sus reţeta anterioară); 1 lingură de verdeţuri tocate foarte fin; 50 g. caşcaval extramaturat, din ce lapte preferi; un vârf de sare, nucşoară, piper

Pregătirea aluatului:

Înainte de a pregăti aluatul, îţi sugerăm să păstrezi toate ingredientele cât mai reci cu putinţă. Amestecă cu mâna făina şi untul, până obţii o consistenţă omogenă, asemănătoare aluatului de pâine. După aceea, fă o gaură în mijlocul aluatului şi adaugă acolo restul ingredientelor. Amestecă imediat pentru a le încorpora în aluat. După aceea, întinde aluatul pe o suprafaţă plată, unsă în prealabil cu făină, astfel încât să obţii foaia pe care o vei aşeza în tavă. Păstrează tava căptuşită cu aluat, la frigider, până prepari compoziţia (nu înainte de a aşeza peste tavă o folie alimentară).

Pregătirea compoziţei:

Înainte să începi pregătirea compoziţiei, aprinde cuptorul la 180 – 200 grade. Dă prin răzătoare dovleacul şi amestecă-l apoi cu sosul de dovleac, cele două ouă şi verdeţurile tocate. Asezonează totul cu cuişoare, sare şi piper.

Coacerea:

Aşază compoziţia în tavă şi presară pe deasupra caşcavalul extramaturat proaspăt ras. Ţine tava în cuptorul preîncălzit aproximativ 40 de minute.

Informaţii nutriţionale

˜2430 kcal.; grăsimi: 150g.; carbohidraţi: 200g.; proteine: 73g.

Păreri (2)

  • Avatar
    Burlacu Gabriela
    May 6, 2018

    Toate produsele voastre sunt atractive si ar fi bine daca ați avea un magazin de desfacere in București!

  • Avatar
    Melania
    Oct 22, 2018

    In prima reteta cu dovleac, la ingrediente aveti seminte de dovleac si mai jos in pregatirea retetei aveti seminte de floarea soarelui! Cum e de fapt????

Spune-ne părerea ta

* Scrie codul din imagine:

Bine ai venit!

Lasă-ne adresa de e-mail şi noi îţi trimitem lista cu produsele naturale realizate artizanal la ferma noastră şi livrate în fiecare săptămână în Bucureşti.